İSTANBUL / BAKIRKÖY - Bakırköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Haz

2022-2023 Eğitim-Öğretim Yıl Sonu Rehber Öğretmenler Toplantısı, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muhammet Fatih ÇEPNİ ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bölümünden sorumlu  Şube Müdürümüz  Sayın Muhammet ATEŞ'in katılımıyla yapıldı. Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanımız Kamil AKCA, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muhammet Fatih ÇEPNİ, ilçemiz rehber öğretmenlerinin sahada yaşanılan problemler ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Haz

Lise Öğrencilerine yönelik Kurum Müdürümüz Hasan KARA tarafından Eregenlikte Aile İletişimi ve Sosyal Medya Bağımlılığı ile Kurumumuz Uzman Öğretmenlerinden Psikolojik Danışman Hüseyin ŞAHİN tarafından  Kariyer ve Başar Ūzerine Söyleşi Programları yapılmıştır.  Liselerde yapılan söyleşi programına öğrencilerin ilgisinin yoğundu.

Mrt

Kurumumuz tarafından 22/03/2023 Çarşamba günü ilçemize yerleşmiş olan depremzedelere yönelik psikolojik destek sağlamak amacaıyla Bakırköy Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda toplantı yapıldı. Toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz M. Fatih ÇEPNİ, Kurum Müdürümüz Hasan KARA, Bakırköy Halk Eğitim Merkez Müdürü Barış AŞAR ve Bakırköy Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Sıddık YEŞİLTEPE de teşrif ettiler.

Şbt

Psikososyal Müdahale Ekipleri Deprem Bölgesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Deprem Bölgesindeki çocuklara götürülen oyuncaklarla hep birlikte oyunlar oynanarak çocukların psikososyal gelişimine katkı sağlamaktadırlar.

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Şbt

Kurumumuz bünyesinde açılan Aile  Danışmanlık ve Rehberlik Birimi hizmete açılmıştır. ilçemizdeki okullarda okuyan öğrencilerin velilerine yönelik hizmet verecektir.

EKLER:

EK-1: Yönlendirme Formu meb_iys_dosyalar/34/02/158659/dosyalar/2022_02/24141203_YONLENDIRME-FORMU.pdf

Ek-2: Aile Bilgi Formu meb_iys_dosyalar/34/02/158659/dosyalar/2022_02/24141216_Aile-Bilgi-Formu.pdf

BAKIRKÖY RAM

Aile Danışmanlık ve Rehberlik Birimi

Merkezimiz bünyesinde oluşturulan Aile Danışmanlık ve Rehberlik Biriminde yapılacak yönlendirme ve çalışmalar aşağıdaki kurallar çerçevesinde yürütülmesi planlanmaktadır:

1- Yapılacak aile görüşmelerinde amaç; aile içerisinde, anne-babanın kendi aralarında ve çocuklarıyla iletişimlerinde yaşadıkları sorunlarla baş edemedikleri durumlarda aileyi bilgilendirme, farkındalık kazandırma ve arttırmaya yönelik desteklemek, güçlendirmek ve gerekli görülmesi halinde de ilgili kurum ve/veya uzmana yönlendirmektir.

Yönlendirilebilecek Aile-Evlilik Sorunları:

1- Eşle karşılıklı konuşamama, iletişim eksikliği

2- Büyük aile ve diğer akrabalarla olan sorunlar

3- Aile ve evlilik kurumunu zedeleyecek sorunlar (Eşler arasında güvenin kırılması)

4- Eşlerin birbirlerine ilgisizlikleri sonucu duygusal tatminsizlik

5- Maddi sıkıntı ve maddi harcamalar konusunda anlaşmazlıklar

6- Dünya görüşlerinde zıtlıklar, fikir ayrılıkları

7- Çocuklarla ilgili iletişim sorunları, görüş ayrılıkları, ortak tavır gösterememe

8- Eşe karşı saygısız, kaba tavırlarla hükmetme

9- Eşlerin birbirlerine olan güvensizlikleri

10- Ebeveynlik rolü eşler arasındaki çatışmaya dönüşmüşse

2- Aile danışmanlık ve rehberlik birimine yönlendirmelerde rehber öğretmeni olmayan resmi devlet okullarına öncelik verilecektir. Ayrıca okullarda yapılan rehberlik çalışmaları sonucunda sorunu çözülmeyen öğrenci velilerine randevu verilecektir.

3- Yukarıdaki kurala uygun olmak koşuluyla özellikle de okul dışındaki bir kurumun ve/veya uzmanın psikolojik destek, rehberlik ve danışmanlığına ihtiyacı olup talep de bulunanların aşağıdaki öncelik sırası dikkate alınarak yönlendirmelerinin yapılması hususunda gerekli hassasiyet gösterilecektir.

Yönlendirilebilecek Öğrenci Sorunları:

> Tek ebeveynli ya da her iki ebeveyni de olmayanlar (yetim ve öksüzler)

> Engelli çocuğu olan aile

> Anne-babası ayrılmış çocukların velileri

> Tek çocuğu olan aile

> Saldırganlık ve şiddet eğilimi olan öğrencilerin ailesi

> Davranış bozukluğu ya da uyum problemleri olan ve özellikle de saldırganlık, zorbalık ve şiddet eğilimi olan öğrencilerin ailesi

> Teknoloji, sosyal medya bağımlılığı ya da eğilimi olan öğrencilerin ailesi

> Özel eğitim gerektiren öğrenci velileri (Özel yetenek, DEHB, Özel öğrenme güçlüğü olan, Akademik başarısızlığı, devamsızlık sorunu olan öğrencilerin aileleri)

4- Yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurularak velilerin randevu için Bakırköy RAM Aile Rehberli-Danışmanlık birimine yönlendirilmesi gerekmektedir.

5- Bakırköy RAM Aile Rehberli-Danışmanlık birimine yönlendirmesi yapılacak velilerin; rehberlik servisi koordinesinde gerek duyulan öğretmen görüşleri de alınarak varsa bir tanısı, yapılan çalışmalar, gözlem ve önerileri içeren EK-1: Yönlendirme Formu doldurularak resmi yazı ile gönderilecek.

Ek-2: Aile Bilgi Formu çıktısı başvuru yapacak veliye verilecek ve veli tarafından doldurulacak. Doldurulmuş form başvuru esnasında alınacaktır.

6- Ailelerle yapılacak görüşmeler sırasında ya da sonucunda okul rehberlik servisiyle bilgi alışverişi yapılacaktır.